Det finnes aldersgrenser for det meste her i livet og dette kommer blant annet av at alle er umyndige, i henhold til loven, frem til de fyller 18 år. Inntil da blir man definert som barn og følger FNs konvensjon for barns rettigheter. Frem til man blir 20 år vil det derfor være en lang rekke alderskrav til ting man kan gjøre, kjøpe eller annet og da er det naturlig med spørsmålet, når er du gammel nok?

Fra nyfødt til 12 år gammel

Det er de færreste ting du er gammel nok til når du er mindre enn 12 år gammel, men det er likevel en rekke ting du får gjort.

4 år

Når du har fylt 4 år så har du faktisk lov til å se film som har 6 års aldersgrense, så lenge dette skjer sammen med en voksen.

7 år

Springer vi et par år frem i tid til du har blitt 7 år gammel, så kan du få lov til å uttale deg i saker som gjelder deg som person. Det kan være hvis foreldrene dine blir skilt, så kan du få komme med dine meninger om hvor du skal bo og hvor du skal tilbringe feriene.

8 år

Året etter, altså når du er åtte år, har du lov til å se på film som har 11 års aldersgrense, men igjen må det skje sammen med en voksen.

12 år

Nå begynner det å skje litt mer og etter det fylte 12 år er det flere ting du har lov til. Du kan f.eks. ikke bli adoptert om du ikke vil. Du kan også nekte å bytte etternavn om en av dine foreldre gjør det. Du er også gammel nok til å se på film med 12 års aldersgrense alene eller du kan se på film som har 15 års aldersgrense, men dette skal skje sammen med en voksen.

 Fra 13 år til du fyller 18

Etter du har fylt 13 år, så er du gammel nok til å jobbe som avisbud, barnevakt eller som jordbær-plukker. Det skal være en enkel jobb og må ikke gå utover skolen din. Samtidig må foreldrene dine også være enige. Du har nå også lov til å bruke de fleste nettjenester, men de kan likevel være lurt å la foreldrene dine være med i begynnelsen.

 14 år

Når du har blitt 14 år kan du ta jegerprøven og være med på jakt. Men det er viktig å huske på at det er den voksne som har ansvaret.

15 år

Nå har du lov til å bestemme over de penger du tjener selv, men foreldrene dine kan fortsatt sette grenser. Du har også lov til å velge din egen utdanning og du har lov til å begynne med øvelses kjøring på lett motorsykkel.

16 år

Når man fyller 16 år, så begynner det å bli en del ting man har lov til. En ting er at du nå har lov til å øvelseskjøre bil, men husk på at du må ha en ledsager som er minst 25 år gammel og har hatt lappen i min. 5 år. Du kan også ta mopedførerbevis og førerprøven for lett motorsykkel, kjøre traktor uten førerkort (men ikke på offentlig vei) og fritidsbåt som er mindre enn 9 meter.  Jentene kan velge å få utført en abort uten å måtte spørre om lov.

18 år

Når du fyller 18 år har du lov til det meste. Det finnes noen få unntak, blant annet har du ennå ikke lov til å kjøpe sprit, men ellers har du lov til å kjøpe øl og vin på vinmonopolet. Du har også lov til å ta lappen til bil og vanlig motorsykkel og du kan gå på jakt alene. Så dette er dagen mange unge venter på med lengsel.