De aller fleste ungdommer i dag gleder seg stort til den dagen de fyller 18 år og blir myndig borgere av Norge. På mange måter er det helt naturlig at man gleder seg til den store dagen, men det er viktig at man ikke bare fokuserer på hva som kommer. Å være myndig betyr ikke bare at du endelig kan drikke øl, gå på pub, spille på casino og bestemme om du skal forlate redet og få deg egen bolig.

Med rettigheter kommer plikter

Det er mye å se fram til, men det å bli myndig innebærer også at en rekke nye krav vil stilles til deg som medborger. Nå er du helt og holdent ansvarlig for alle dine egne handlinger og tiden hvor mor og far måtte rydde opp etter deg, er over. Det forventes mye av deg og det er ikke alltid like lett å skulle takle den nye hverdagen. Nå er det selvsagt ikke slik at man automatisk blir kastet ut av sitt barndomshjem, eller ikke lengre kan støtte seg på sine foreldre, men de er ikke pliktige til å hjelpe deg lenger.

I lovens øyne er du myndig og det betyr at man skal kunne forvente at du står på egne ben. Hvordan du velger å takle din nye tilværelse er opp til deg selv, men det er viktig at du tenker over det i god tid. Før du fyller 18 år er alt lagt til rette for at dine foreldre og staten skal passe på deg og sørge for at du får både mat, bolig og utdannelse. Når du tenker over det betyr det at du har 18 år på deg nyte livet fullt ut. Ikke trenger du tenke på hvor maten din kommer fra, hvordan du skal ha råd til nye klær eller hvor du skal sove i natt.

Jakten på ungdomskilden

Vi mennesker er en rar rase. Gjennom barne- og ungdomstiden drømmer vi alle om dagen når vi blir gammel nok til å gjøre akkurat det vi vil, og når vi endelig kommer starter racet for å holde oss ung mens vi drømmer om tiden da alt var så mye enklere. Andre dyr på planeten har et langt mer naturlig forhold til å bli voksen og gammel. De følger sine instinkter og bryr seg generelt lite om hvordan livet utvikler seg. De lever og de dør, verken mer eller mindre.

Vi mennesker derimot, bruker store deler av livet på å bryte ut i frihet før vi snur og gjør alt vi kan for å holde oss unge og vakre så lenge som overhode mulig. Når man bryter det ned slik, kan man ikke unngå å tenke hvor dumme vi er. Vi drømmer alle om å ha frihet til å leve i nuet og det er ikke en eneste voksen person i livet ditt som vil hevde at livet er lettvint, eller at alt blir bedre bare du blir 18 år gammel. Tvert imot, vil nok mange si. Så ta deg tid til å nyte livet og friheten som kommer av å ikke være tynget ned med ansvar og bekymringer.

Du vil tidsnok bli myndig og alle drømmer du bærer på om å spille spilleautomater på nett, reise, drikke øl og feste vil alle gå i oppfyllelse en vakker dag. Det kan føles urettferdig at du som 15-åring ikke har samme rettigheter som de som er 18 år, for det er ikke tvil om at det finnes en rekke 15-åringer som er vel så modne som mange 18-åringer. Men tro oss, dagen da du skulle ønske du var ung igjen og hadde hele livet foran deg, vil komme raskere enn du tror. Så pust dypt og nyt det så lenge du kan.